Cyklopouť Soluň - Velehrad 2013

6. 6. 2013 5:35
Rubrika: Nezařazené | Štítky: pouť , Velehrad , Cyril a Metoděj

Cyklopouť Soluň - Velehrad

 

Zveme Vás na cyklopouť po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Letošní jubilejní rok 1.150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje oslavíme cyklopoutí, která povede z rodiště našich věrozvěstů do místa jejich působení, tedy ze Soluně na Velehrad. Během této cesty pak chceme navštívit i místa spojená s aktivitami těchto světců a jejich žáků.

 

Zahájení cyklopoutě proběhne v neděli 16.6.2013 odpoledne. Po mši svaté odjedeme autobusem do Řecka. V průběhu cesty absolvujeme bezpečnostní přestávku ve městě Ohrid v Makedonii. Toto město se na přelomu 9. a 10. století stalo útočištěm žáků sv. Cyrila a sv. Metoděje vyhnaných z Velkomoravské říše. Město Ohrid je zapsáno mezi světové dědictví UNESCO. Následně pojedeme do Soluně, kde budeme mít den volna na prohlídku města. Na kole vyjedeme ze Soluně ve středu 19.6. a budeme pokračovat přes města Valdanovo, Sveti Nikole, Niš, Bělehrad (zde je plánován den volna), Novi Sad, Pecs, Zalavar (dřívější významné hradiště Blatnohrad, kde v roce 867 při cestě z Velké Moravy do Říma přebývali sv. Cyril a Metoděj), Nitru a 4.7. večer přijedeme na Velehrad. Právě datum 4.7.2013 je pro naši pouť stěžejní. Tento den budou totiž začínat hlavní oslavy výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a naše cyklopouť bude součástí těchto oslav.

 

Cyklopouť ze Soluně na Velehradu pojedeme s podporou otce arcibiskupa Jana Graubnera i s podporou Zlínského kraje.

 

Pokud tedy budete mít zájem absolvovat cyklopouť ze Soluně na Velehrad, tak mě kontaktujte na adrese [email protected] nebo na telefonu 608 622 255.

 

Bližší informace na adrese

 

http://www.cyklopoute.cz/Dom%C5%AF/tabid/56/EntryId/10/Nabidka-cyklopoute-pro-statecne-Solu-Velehrad-2013.aspx

Zobrazeno 1034×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio